The Joost Van Der Westhuizen Centre for Neurodegeneration

Kettle Collective’s mission was to create a building that looks to offer hope in a dynamic form to promote physical and mental wellbeing to sufferers of neurodegeneration. Joost Van Der Westhuizen was an athlete, who arguably was one of the most dynamic movers in the game of rugby. After being diagnosed with Motor Neurone Disease (MND), one of the many neurological diseases that affects the movement of the body, he like so many others is now restricted to a wheelchair.
Tony Kettle’s vision was to design a sculpture to celebrate the athleticism of one of the world’s finest rugby players and to create a Centre that will lead research into how to bring movement back to sufferers in the future.

Location

South Africa

Status

Concept

Building Type

Mixed Use
Health
Research
Leisure

Skills

Architecture
Interior Design
Landscape